Sidor

fredag 14 augusti 2009

Jungfruns himmelsfärd



Idag står Grekland stilla. Det är 15 augusti och röd dag i almanackan. Idag infaller nämligen en av den ortodoxa kyrkans största helger, Jungfru Marias upptagning till himmelen. Och givetvis har alla som heter Maria namnsdag, grattis grattis...

Insåg idag att jag nästan aldrig varit i Grekland den här dagen, för vi brukar alltid vara i Sverige i augusti. Men i år är allting annorlunda, vi är i Grekland och jag har nu fått se hur kyrkorna fyllts av folk varenda kväll den senaste veckan, hur de smyckar Marias grav, hur folk fastat och förberett sej för den stora Maria-dagen.

För Jungfru Maria är den religiös person som står grekerna allra närmast. Det är till henne man ber om hjälp, det är henne man tackar, det är henne man har som ikon på väggen hemma.

Som protestant måste jag nog erkänna att jag är lite kluven till hur de katolska och ortodoxa kyrkorna dyrkar Jungfru Maria. Nån stans i bakhuvudet hör jag Luther eller vem det nu är viska att "du ska inte ha några andra gudar jämte mig..." (nä förresten, Luther är nog inte skyldig i det här fallet kom jag på just nu..). Även om jag vet att det rent teologiskt hävdas att man inte tillber Maria, utan man ber istället om hennes förböner,hon är liksom ett mellanled, så känns det ibland som om Maria är större och viktigare för de ortodoxa än både hennes Son och Gud själv.

Men å andra sidan kan jag bättre förstå att man ber Jungfru Maria om hjälp än diverse andra helgon. Maria var ju ändå utvald på ett speciellt sätt.

I vilket fall som helst så firas det högtidlig mässa idag i alla kyrkor som heter nåt med Maria, som t ex i kyrkan i Naousa på bilden (där vi gifte oss för 25 år sen). Det finns också en del kyrkor i Grekland dit massor med folk vallfärdar idag, eftersom man tror att det där finns Maria-ikoner som gör mirakel. En sån plats är Panagia Soumela, några mil från Naousa. Ikonen i den kyrkan (se bild) tror man är målad av aposteln Lukas och den har räddats mirakulöst flera gånger under historien.

Hur det nu än är med den saken så är allting stängt och tyst idag och den som inte är i kyrkan är vid havet och badar. För den här helgen kulminerar den grekiska sommaren. Sen börjar man önska varann "trevlig vinter"...

Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

Eva sa...

Åh vad synd att vi missade detta i år. När jag var i Parga för några år sedan timade vi den 15:onde och fick uppleva ett fantastiskt fyrverkeri på kvällen.

Grekland nu sa...

Eva - oj, fyrverkerier! Det visste jag inte att man hade.

Ebba Christina sa...

Hej alla. Fredagstemat "Show and tell" verkar så spännande. Att kommunicera med kvinnor över hela världen ser jag fram emot.
Jag har kommit med genom Marianne "På nya äventyr" och håller nu på att lägga upp er på min lista.
Min adress är http://minbloggebbas.blogspot.com/
må så gott och väl mött i många diskussioner..../Ebba

Marianne sa...

Vilken fin kyrka ni gifte er i!

Du, jag måste passa på att fråga dig: Jag ser att du stavar Panagia utan h - i boken jag håller på med har Barbara Nadel stavat Panaghia. Det rör sig om Panaghia Mouchliotissa-kyrkan i Istanbul (eller St. Mary of the Mongols, eller översatt från turkiska Den blodiga kyrkan). Efter mycket om och men har jag bestämt mig för att skriva som hon: Panaghia-kyrkan. Men frågan är då om det är mest korrekt att skriva med eller utan h. Panagia eller Panaghia?

Grekland nu sa...

Ebba - välkommen till fredagstemat och till min och alla andras bloggar! Ska bli kul att följa vad du skriver.
Marianne - det där med att stava grekiska ord på engelska eller andra språk är inte det lättaste, det finns många varianter (ibland obegripliga). Enligt mej (och maken som jag samrått med) så är det mest logiskt att stava utan h. G-et i panagia ersätter ju gamma och det finns ingenting i det grekiska παναγια som har nånting med h att göra. Men som du kan se om du slår upp ordet panagia på den engelska wikipedia, så består ordet panagia av pan+hagios, så egentligen borde det i så fall stavas "panhagia". Fast egentligen är det också fel, för på grekiska finns inte nåt h framför "agios", det är nåt som kommit till för hundratals år sen genom att man trodde att accenten framför a var ett h...I wikipedia står också att även din stavning är riktig, så om just den kyrka du skriver om brukar heta Panaghia med h, så är det inte fel att skriva så, tycker jag (även om det alltså är mer rätt och logiskt utan...).

Marianne sa...

TACK! Jag kör utan h om inte redaktören protesterar för våldsamt, och i så fall är det inte helt fel det heller. Kyrkan dyker upp första gången i morgondagens kapitel!