Sidor

fredag 27 augusti 2010

Dramatik och 40 dagar


Den svenska valmyndigheten sköter sej bra, måste jag säga. Det är flera veckor sen jag fick mitt röstkort. När det kom hade jag knappt ens fattat att det är val i Sverige. Ännu mindre funderat på vad jag ska rösta på. Men snart måste jag bestämma mej, snart måste jag se till att skaffa ett par vittnen och få iväg det där kuvertet...

Dottern och svärsonen har nu installerat sej i en fin liten lägenhet i Ierapetra. Med balkong som har utsikt över havet. Hm, måste nog börja kolla på biljetter till Kreta. Och tala om att sitta på första parkett! Häromdan kolliderade nämligen två militära stridsplan F-16 söder om Kreta, just över den lilla ön Gaidouronisi som de har utsikt över. De såg inte själva kollisionen men hela det dramatiska efterspelet med militära ambulanshelikoptrar som for fram och tillbaka och landade bara 100 meter från deras balkong. (Bilden är lånad från nätet och visar hur det ser ut på den där lilla ön). DN har skrivit några rader om det hela här.

Annars är det idag 40 dagar sedan svägerskan avled. Och det betyder att vi nu har en helg med olika minnesstunder framför oss. Ikväll ska vi samlas på kyrkogården för att prästen ska läsa några ord. Och på söndag blir det minnesstund i den vanliga gudstjänsten, kaffe i församlingshemmet och middag på restaurang för hela släkten och fler därtill.

Den ortodoxa tron säger att den dödes själ inte kommer till ro förrän efter 40 dagar, så under den här tiden har den fortfarande funnits bland oss på nåt sätt. Min svärmor har inte gått utanför huset under dessa 40 dagar och min svärfar har inte rakat sej. Det är seder som den äldre generationen fortfarande håller på. Och självklart bär alla kvinnor i den närmaste familjen (även jag alltså) svart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,